Invasiv parkslide ökar explosionsartat i Kalmar

Det varmare klimatet har fått växten parkslide att öka explosionsartat i Kalmar med omnejd. Än finns inget lagstöd för att tvinga markägare att ta bort växten, men det kan vara på gång. Frågan är om det hjälper då parkslide är oerhört svårt att bli av med. 

Parkslide är en av flera invasiva arter som länsstyrelsen har ögonen på. Och medan det finns lagstöd för att kräva markägare på att ta bort jättebalsamin, jätteloka och skunkkalla, finns ännu inget lagstöd för att ställa krav om vresros, parkslide, jätteslide och lupiner som också är ett stort problem. Men det är på gång. 

– Det kommer att bli en svensk lista, men det kan ta ett till två år. Det är regeringen som fattar beslut om den, säger Helena Lager, länsstyrelsen i Kalmar län som arbetar med invasiva arter på land. 

”Har man parkslide i sin trädgård ska man absolut ta bort den. Men det är inte lätt.”

Parkslide, också kallad fattigmansbambu, har egna trick för att mota bort allt motstånd. Växten har gift i rötterna som gör att andra växter inte kan leva på samma ställe. Den sprider sig snabbt genom utlöpare och skapar stora ogenomträngliga bestånd. Den är ganska kraftig och kan spränga husgrunder. Det varmare klimatet har fått den att stortrivas och har ökat förekomsten stort i riket. 

– Har man parkslide i sin trädgård ska man absolut ta bort den. Men det är inte lätt. Den har rötter flera meter ner i backen och det räcker med en rotbit om 0,7 gram räcker för att bilda en ny planta. Det är farligt avfall och ska inte läggs i komposten utan sorteras som brännbart. Men jag vet att Nybro återvinning inte tar emot parkslide längre. Det är möjligt att det går att få bort den genom att täcka med duk under flera år, eller med gift. Eller får man slå den många gånger om året, säger Helena Lager.